Resepi Popia Ayam Cendawan!! (SbS) | Aneka Resepi Masakan 2017

Resepi Popia Ayam Cendawan!! (SbS)

Resepi Popia Ayam Cendawan!! | Di sini saya besar hati nak kongsi resepi popia ayam cendawan yg sedap gile ni cz ramai sgt yg tanya resepi popia ni. Resepi ni pn dpt dr FB yg dikongsi oleh biras Hasniyati Muin pada awalnya. mula rase biras yg buat dulu. so biras kongsikan resepinya buat saya try pulak. tp seperti kebiasaan sya akan olah balik ikut citerasa tekak sya la. tambah tolak mane2 yang kurang..hihihi. So kat sini saya nak kongsikan juga buat rakan FB saya. blh la same2 kite nikmati popia sedap ni. Mane2 yang kurang boleh la tambah n mane2 yg terlebih boleh la dikurangkan ikut citerasa tekak masing.

Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)...

Sumber : FB Dek La



Bahan-bahan untuk buat popia sedap ni..



10 batang sosej.. belah dua n potong kecik macam gini..



400 gm ayam cincang (beli ramli @ ayam mas).. kalau nak pakai daging ayam segar pun sedap jugak.. potong kecik.. anggaran berat lebih kurang la.. ambil bahagian dada..



1 tin cendawan butang potong nipis.



1 batang carot potong memanjang nipis-nipis.. kalau malas nak sagat kasar pun boleh aje..



2 biji bawang besar potong dadu dan 5 ulas bawang putih cincang halus..



2 tin cream of chicken @ cream of mushrooms.. mana-mana pun boleh.. sedap aje rasenya.. coz dua-dua dah penah buat ok aje



kulit popia.. kalo rase nak buat yg comel-comel beli la saiz kecik sikit.. yg ni mmg dapat gedabak besar-besar popianya.. hihihi..



mula tumis bawang dulu.. kasi layu sikit je..



masukan ayam hancur @ daging ayam segar n kacau kasi isi ayam masak sepenuhnya.. kalau tidak ada ayam nak guna daging pn boleh ajer..



masukan sosej.. kacau bagi sosej agak masak sedikit baru masuk bahan seterusnya.



masukan carot kacau sekejap je..



masukan cendawan butang.. pun kacau sekejap je.



last masukan cream of chicken @ cream of mushrooms tadi.. kalau rase pekat tambah air sikit..



mase ni perasakan ngan lada hitam, lada sula, serbuk perasa, garam sikit je n gula.. xnak letak garam pn xpe.. cuba rasa dulu la ikut citarasa masing-masing



okey.. inti popia dah siap.. kalo nak lebih creamer tambah air@susu sikit la..



haaa.. ni dah siap balut.. kalo nk tambah sedap letak la cheesedale penambah lemak.. hihihi.. 1keping tu blh dpt 6 popia gak la..



sekarang dah boleh goreng.. hati-hati mase goreng coz akan meletup-meletup sikit.. kalau nak kurangkan meletup sblm goreng simpan dalam peti jap bagi cream nya agak pekat baru digoreng.. so kurang sikit meletupnya..



ta daa... siap goreng kasi tos dulu buang minyak degil.. hihi..



popia oh popia.. nyummy..


Selamat mencuba..
Jangan lupa share.....

About Aneka Resepi Masakan

Blog yang mengumpulkan pelbagai jenis resepi terbaik untuk semua pengunjung. Terima kasih kerana terus setia bersama kami. Like Page Kami untuk memudahkan anda semua mendapatkan resepi - resepi terbaru yang enak dan lazat. Nyum! Resepi Tutorial Terbaek

0 Response to "Resepi Popia Ayam Cendawan!! (SbS)"

Post a Comment