Resepi Portuguese Egg Tarts Enak!! (SbS) | Aneka Resepi Masakan 2017

Resepi Portuguese Egg Tarts Enak!! (SbS)

Resepi Portuguese Egg Tarts Enak!! | Assalamualaikummmm... Kita try dengan kueh tart portugis yer..macam sedap jer.. Resepi ni Badah ambil dari blog Kak Ungku Betty (My Colourful Life) tq ye!!


Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)


Sumber : ‎Hamada

Resepi Portuguese Egg Tarts Enak!!

Bahan custard filling:

250ml susu penuh krim 
1/2 cawan gula pasir + 5 sudu besar air
2 sudu teh essen vanilla
2 kuning telur
2 sudu besar tepung jagung


Cara memasak:

1. Masukkan 5 sudu air + gula ke dalam periuk, masak hingga mendidih & gula larut. Tutup api.

2. Di dalam cawan campurkan sedikit susu dengan 2 sudu besar tepung jagung. Kacau rata.

3. Masukkan campuran susu + tepung jagung, baki susu, 2 kuning telur dan essen vanilla....kacau rata.

4. Masukkan campuran susu dll tadi ke dalam periuk yang berisi larutan gula tadi, kacau rata dgn api yang kecil sehingga menjadi likat atau pekat. Tutup api dan angkat Kulit puff pastri

Badah gunakan pastri puff jenama Kawan paket 40gm x 10pcs. Dengan adunan custard filling di atas kita boleh dapat dalam 32 biji egg tarts = 8 kpg puff pastri.


Caranya:

Panaskan oven selama 10 minit - suhu 190-200 darjah celcius/400 darjah Fahrenheit.

1. 1 keping pastri puff di belah 4 untuk mendapat 4 kpg pastri puff terap bentuk bulat.(part ni badah x buat, hehe. Potong 4 terus masuk dalam acuan. Kikiki...

2. Masukkan ke dalam acuan muffin - badah gunakan acuan yang boleh memuatkan 12 keping puff. Cucuk2kan bahagian permukaan bawah dgn garpu.

3. Sudukan custart filling penuh (tapi pastikan tidak melembak.. TAPI... badah tak isi penuh pun.. isi sikit je.. sebab takut manis sangat.. hehe.. ) ke dalam setiap pastri puff dalam acuan muffin tersebut. Bakar selama 20 min atau sehingga egg tart berwarna keemasan seperti gambar egg tart tuuuu. Bila keluar kadang2 tu bentuk dia pelek sikit, boleh bentukkan fillingnya masa masih panas. Angkat dan biarkan sejuk.

4. Siap!!

P/S: Walaupun rupa di mcm dlm gambar tu.. tp percaya lah.. boleh mimpi.. silap2 boleh berjalan dalam tido.. sebab sedap sangat!!!!!


Lihat gambar di bawah untuk lebih jelas cara penyediaan.



Masak gula dan air hingga gula larut dan mendidih..



Campurkan tepung jagung dengan sedikit susu supaya tepung tak berbiji-biji masa dalam periuk..



Kemudian campurkan semua susu, campuran susu dan tepung jagung dan kuning telur, dan esen vanila.



Kacau rata..



Kemudian masukkan ke dalam periuk yang diisi dengan gula tadi..



Sediakan kulit puff pastry..



Potong 4 bahagian.



Sediakan tray muffin..



Isi kulit puff pastry dan cucuk dengan garfu duli bahagian bawahnya.



Isikan adunan yang di masak tadi. Kemudian bakar..



Tudiaaa....nyumm...

Selamat mencuba..
Jangan lupa share..


About Aneka Resepi Masakan

Blog yang mengumpulkan pelbagai jenis resepi terbaik untuk semua pengunjung. Terima kasih kerana terus setia bersama kami. Like Page Kami untuk memudahkan anda semua mendapatkan resepi - resepi terbaru yang enak dan lazat. Nyum! Resepi Tutorial Terbaek

0 Response to "Resepi Portuguese Egg Tarts Enak!! (SbS)"

Post a Comment