Resepi Ikan Siakap Stim Limau Sedap, Simple & Terbaek (SbS) | Aneka Resepi Masakan 2017

Resepi Ikan Siakap Stim Limau Sedap, Simple & Terbaek (SbS)

Resepi Ikan Siakap Stim Limau Sedap, Simple & Terbaek!! | Assalamualaikummmm... Nurliz suka belek-belek resepi, tetiba terjumpa resepi Ikan Siakap Stim Limau ni, tengok senang sangat dan bahan pun sikit, yg paling penting SEDAP 😁 Korang cuba lah, memang sedap!


Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)


Sumber : ‎Nurliz Emeera

Resepi Ikan Siakap Stim Limau Sedap, Simple & Terbaek


Bahan-bahan:

🐟 2 labu bawang besar di hiris besar2 

🐟 2 biji tomato di belah2, nak letak 3 biji pun boleh

🐟 2 batang cili merah di hiris2

🐟 5-6 biji cili api di hiris2, kalau nak pedas letak lebih

🐟 3cm Halia di hiris kasar, halus2 sangat takut terkunyah halia lak 

🐟 5-6 biji limau kasturi di ambik jus nya sahaja, Biji buang

🐟 garam dan serbuk knorr pasti sedap secukup rasa.. takde serbuk knorr pun takpe.. hehehe

🐟 air secukupnya



Ikan siakap. 

Ni semestinya kena ada.. kalau takde ikan acaner nak masak 😂 ikan bawal pun boleh..



Cara-caranya:

Guna kuali besar je.. malas nak guna pengukus walaupun ada.. kata nak cara mudah kannn 😁

1) Dalam kuali, panaskan sedikit minyak masak.



2) Bila minyak dah panas, masukkan bawang-bawang dan halia kacau-kacau sampai sedikit layu..



3) Kemudian masukkan air ikut banyak mana kuah yang korang nak, saya masukan 2 cawan je.



4) Masukkan cili merah dan cili api..



6) Tuang jus limau. Kacau sebati dan siram-siram ikan tu dengan kuah dalam kuali tu, jangan ganas-ganas nanti hancur isi ikan tu nanti 😂



5) Lepastu masukkan ikan.



7) Masukkan tomato yang di belah2 tadi.  Api sedang-sedang je, jangan kuat sangat.



8) Last sekali masukkan garam dan perasa serbuk knorr pasti sedap. 

Jangan lupa balik-balikkan ikan tu ye.. nanti belah atas tu mentah pulak



Biar merenih, agak-agak isi ikan tu dah masak tutup lah api. 

Siap untuk di hidangkan dan makan!



Tadaaaaa, sedapppp! boleh tabur dengan daun ketumbar 😘

Selamat mencuba..
Jangan lupa share..


About Aneka Resepi Masakan

Blog yang mengumpulkan pelbagai jenis resepi terbaik untuk semua pengunjung. Terima kasih kerana terus setia bersama kami. Like Page Kami untuk memudahkan anda semua mendapatkan resepi - resepi terbaru yang enak dan lazat. Nyum! Resepi Tutorial Terbaek

0 Response to "Resepi Ikan Siakap Stim Limau Sedap, Simple & Terbaek (SbS)"

Post a Comment